Beni tanıyanlar ve takip edenler bilir. Yeni mezunlara her fırsatta destek olmaya, deneyimlerimi paylaşmaya ve iş hayatına atılırken onlara naçizane yön göstermeye çalışıyorum. Yeni mezunlar için iş arama süreçlerinde bir yol haritası olması adına önerilerimi tek bir makale halinde paylaşmak istiyorum.
Yeni mezunların iş arama sürecinde yaşadığı çileye hepimiz şahidiz. Her fırsatta ‘’ Deneyimsiz olduğumuz için bize iş vermiyorlar!! Peki fırsat vermezseniz biz nasıl deneyim kazanacağız?? vb haklı yakınmalar ile sürekli karşılaşıyoruz. Şikayet etmekte haklılar haklı olmasına… Ama biraz da çuvaldızı kendimize batırmamız gerek değil mi?
Acaba doğru yöntemleri kullanıyor muyuz? Eksik ya da yanlış yaptığımız neler var? Veya neyi daha farklı yaparsak istediğimiz sonuca ulaşırız?
Önce biraz mevcut durumu inceleyerek neler ile karşılaşacağınız konusunda farkındalığınızı arttırmaya çalışalım.
Mezun olduğunuzda sizi neler bekliyor?
Mezun olduğunuzda yaşayacağınız olumsuz deneyimleri gözden geçirelim. Ne ile karşılaşacağınızı bilmek bunları kabullenmek daha doğru adımlar atmanızı sağlayacak.
Yeni mezun personele bakış açısı
Ne yazık ki şirketlerin çoğu deneyimsiz personel almak, yetiştirmek ve eğitmek için yeterli istek, sabır, kaynak veya beceriye sahip değil. Bu sebep ile deneyimsiz personel arayan şirket sayısı oldukça az. Yani milyonlarca ilan ile karşılaşmayacaksınız.
Rakipler
Türkiye’de şuan 200’ e yakın üniversite var. 2017 yılı rakamlarına göre 7 milyonu aşkın üniversite öğrencisi var. Yeni mezunlar için yayınlanan ilan sayısını veremiyorum ancak tahminlerime göre 1 ay içinde 2 elimizin parmaklarının sayısını ya geçer ya geçmez. Varın gerisini siz hesap edin J Yani rakipler çok ama bir o kadar açık pozisyon sayısı da az ne yazık ki…
Başvurular
Doğru yöntemler ile hazırlanıp, iş arama sürecinizi bilinçli bir şekilde yönetmez iseniz başınıza gelecekler…
Başvurularınızın birçoğuna dönüş alamayacaksınız. Görüşmeye gittiğiniz mülakatlardan da sonuç olmayacak. Süper geçti kesin olumlu!! Diye havalara uçarak çıktığınız görüşmeler bile sonuçlanmayabilir… Biz sizi ararız diyenlerden hiç ses çıkmayacak…
Çevre faktörü
‘’O kadar okul okudun senelerce dirsek çürüttün hani hala iş bulamadın’’, ‘’kesin sen iş beğenmiyorsun!!’’ diyen teyzeler, amcalar ve daha niceleri yüzünden insan içine çıkmak istemeyeceksiniz.
‘’İşe ne zaman başlıyorsun?’’, ‘’Aaa sen hala iş bulamadın mı?’’ vb. sorular sebebi ile moraliniz daha da bozulacak…
Çalışma koşulları
Tam iş buldum süper sanırım bu sefer oldu bu iş dediğinizde… Piyasanın çok altında çalışma koşulları teklif edilecek ve belki de istemediğiniz bir işte çalışmak zorunda kalacaksınız.
Asgari ücretin altında maaş veren hatta sigorta yapmayan firmalar ile karşılaşacaksınız.
Olumsuz örnekler
Yıllardır iş arayan ve bir türlü bulamayan artık pes etmiş, başvuru yapmayı bırakmış yeni mezun arkadaşlarınızı gördükçe moraliniz iyice düşecek. Etrafınızda sürekli deneyimsiz olduğum için iş bulamıyorum, torpilim yok ki bir işe gireyim şeklinde sızlanan bir sürü insan olacak.
Biliyorum çok güzel bir tablo çizmedim size. Belki bunları okuduktan sonra bu kadın sanırım bizi iş hayatından hepten soğutmak istiyor diye düşünmüş olabilirsiniz J
Ama bu problemleri yaşamadan iş arama sürecinizi tabiri caiz ise ‘’tereyağından kıl çeker gibi’’ çözmeniz mümkün!! Ama bu sadece sizin elinizde… Bu sorunları yaşamak istemiyorsanız bundan sonra anlatacaklarımı mutlaka dikkate alın ve önerilerimi harfiyen uygulamaya çalışın. İstediğiniz sonuca ulaşacağınızı garanti ediyorum! Önerilerimi uygulayarak istediğiniz işe kavuşursanız lütfen bir haber edin bende sizinle birlikte mutlu olayım J
Sırası ile yapmanız gereken çalışmaları detaylıca aktarıyorum hazır mıyız? J
ÇALIŞMA 1
KENDİNİZİ TANIYIN!
İş arama sürecinde başarılı olabilmeniz için ilk ve en önemli adım kendinizi tanımaktır.
Kişisel özelliklerim olumlu/gelişime açık yönlerim neler? Bunların farkında mıyım? Bu sorunun cevabı tüm iş arama süreciniz için çok ama çok önemli.
Swot analizi yaparak veya kişilik envanterlerinden faydalanarak kendinizi tanımanız uzman olmak istediğiniz alanın seçimi ve mülakatlarda kendinizi ifade edebilmeniz için oldukça önemli bir aşama!
Aşağıda bulunan örnekte olduğu gibi kendi swot analizinizi yaparak kişisel farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Sadece kendi tespitleriniz ile değil çevrenizden geri bildirimler almanızda çok önemli. Bu yüzden analizi yaparken mutlaka sizi tanıyan insanların sizinle ilgili görüşlerini almaya çalışın.
S (Strenghts-Kuvvetli taraflar) Güçlü olduğunuz yönleriniz neler? Kuvvetli olduğunuz yanları bulmak için, yeteneklerinizi, potansiyellerinizi vb. şeyleri değerlendirmelisiniz. Neyi diğerlerinden daha iyi yapıyorsunuz?
W (Weaknesses-Güçsüz yanlar) Güçsüz olduğunuz yönleriniz neler? Geliştirmeniz gerektiğini düşündüğünüz yönleriniz var mı?
O(Opportunities-Fırsatlar) Güçlü yönleriniz size nasıl fırsatlar sunabilir? Bulunduğunuz bölge, eğitiminiz, diğer becerileriniz size ne tür fırsatlar oluşturabilir?
T(Threats-Tehtidler) Gelecekte sizi hangi tehlikeler bekliyor? Zayıf yönleriniz sizin için ne tür tehditler oluşturuyor olabilir?