İnsan Kaynakları neden sevilmez?
İnsan kaynakları çalışanlarını sevmemek bir yana, tenhada yakalasalar bir kaşık suda boğacak insanlar var. Yani sevmemeye artı olarak bir de nefret ve kin besleme durumu söz konusu. Ekşi sözlüğe girip bir bakın. Amannn neler neler var insan kaynakları ile ilgili yazılıp çizilen.
Noktasına virgülüne dokunmadan birkaç örnek paylaşmak istiyorum sizinle.
-çağımızın büyük yalanı.gereksiz insanların geçim kapısı.saçma sapan oyunlar oynatarak adam seçtiklerini sanan insanların kalesi.
–çocuklar duymasın meltem yüzünden herkesin bütün gün masasinda full makyaj oturup geyik yaptigini zannettigi kadin turu.
-‘neden bu kadar kalifiye insanlar işsiz ve neden çalışanlar ve işverenler tatminsiz siz ne işe yarıyosunuz kardeşim?’ şeklinde bir soru yöneltilmesi gereken kurum
-turkiyede neredeyse hicbir sirkette yapmasi gerekenleri yapmayan, tanimi bile hic anlasilmamis, bu nedenle de hakli tepkilere hedef olan alan
-sahsi tecrubeme dayanarak rahatca sunu soyleyebilirim: “insan kaynaklari” adi altinda pazarlanmis bu asagilik olusum, ikiyuzlulugun ve kan emiciligin, en az maliyete en cok adam calistirma sanatinin meslek olmus halidir.
Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de çürük elmalar var. Ayrıca işini çok iyi yapan veya yeterli olmasa da kendini sürekli geliştirmeye çalışan kişiler de var. Onları tenzih ederek bu yazıyı kaleme alıyorum.
İnsan kaynakları işi dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değil. Aksine birçok işe nazaran çok ama çok zorlu bir iş. Ve sayısız yetkinlik gerektiriyor. Sevilmemesinin en temel sebepleri de aslında bu yetkinlikleri kazanmanın çok uzun zaman almasından ve birçok ik çalışanının bu becerilere sahip olmamasından ileri geliyor.
Peki, ik neden sevilmiyor?
Çok detaya girmeden madde madde sıralayacağım nedenlerini….
- İşe alım yaparken kişi uygun olsun ya da olmasın adayları elediği için sevilmiyor.
- İşe alım tekniklerine hakim olmayan ve olur olmaz herkesi eleyen ik’ cılar sebebi ile sevilmiyor.
- ‘’Biz size döneriz’’ deyip asla dönmedikleri için sevilmiyor.
- Egosu yüksek ik’ cıların çokluğundan dolayı sevilmiyor.
- İş görüşmelerinde fazla üstten baktıkları ve kimi zaman onur zedeleyici davranışları sebebi ile sevilmiyor.
- Çalışanla içten ve samimi bir bağ kurmayı başaramadığı için sevilmiyor.
- İşten çıkışlarda sorumluluk sadece onlardaymış ‘’gibi’’ görüldüğü için sevilmiyor.
- Yöneticilerin yapmaya çekindiği işten çıkarma görüşmelerini yaptıkları için sevilmiyor. Asıl işten çıkarma sebebine tam hâkim olamadıkları ve doğru aktaramadıkları için de çalışan tarafında bu görüşmeler hayal kırıklığı ve öfke ile sonuçlanıyor.
- Şirket içinde alınan kararların ve uygulanacak disiplin kurallarının tek sorumlusu onlarmış gibi düşünüldüğü için sevilmiyor.
- İnsanları seviyorum ve insan ilişkilerim çok iyi (külliyen yalan ilişki yönetimi sanıldığı kadar kolay iş değildir) diyen herkes bu işi yapmaya kalktığı için sevilmiyor.
- Çok fazla yetkinlik ve beceri gerektiği için ve bu becerilerin birçoğuna sahip olmayan kişiler bu işi yaptığı için sevilmiyor.
- Yönetime çok fazla yakın duran ik’ cılar sebebi ile sevilmiyor.
- Yöneticilerin her dediğine ‘’he’’ diyenler yüzünden sevilmiyor.
- Çalışanların çıkarları ve yönetimin çıkarları arasında sıkışıp, yönetimden yana oldukları için sevilmiyor. Bu dengeyi korumak her yiğidin harcı değil.
- Muhasebe departmanından devşirme olarak kurulan ik’ nın i’ sinden bile haberi olmayan kişiler yüzünden sevilmiyor.
- Yönetimin sadece ağzı laf yapıyor diye ik koltuğuna oturttuğu kişiler yüzünden sevilmiyor.
- Çalışan ila empati kurmayan ve tamamen şirket çıkarları ile hareket eden ik’ cılar yüzünden sevilmiyor.
- Şirket pikniği ve çeyrek altından öteye giderek, çalışanın kalbine dokunmayı başaramadığı için sevilmiyor.
- Çok fonksiyonlu bir departman olan ik’ da operasyonel işlerden kafayı kaldıramadıkları için asıl işlerine yani çalışan mutluluğuna odaklanamadıkları için sevilmiyor.
- Yönetim tarafından ik’ nın önemi kavranmadığında departman asıl amacına ulaşamadığı ve yönetimin maşası haline geldiği için sevilmiyor.
- Fazla bürokratik bir yaklaşım sergileyip gereksiz kurallar yarattıkları için sevilmiyor.
- Sadece kendi işi ile ilgilenip sahaya inmedikleri için şirket dinamiklerine hakim olmadan yaptıkları işler sebebi ile sevilmiyor.
- Şirket sırlarını gizleyebilmek adına çalışana fazla mesafeli durduğu için sevilmiyor.