İstifa eden bir çalışanın neden işten ayrılma kararı aldığını analiz etmek, şirket içindeki farkında olamadığımız birçok sorunu tespit etmek için oldukça önemlidir. İnsan kaynakları departmanının, işten ayrılmak isteyen personel ile mutlaka işten çıkış görüşmesi yapması gerekir. Görüşmede istifa sebebi araştırılmalı ve çalışanı bu kararı vermeye iten nedenler anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu görüşme sonrasında elde edilebilecek bilgiler ile başka personellerin kaybedilmesi önlenebilir ve personel sirkülasyonu azaltılabilir. Görüşme çıktıları şirket içindeki olumsuz durumların tespit edilmesi ve sorunların çözülmesi içinde bir veri niteliğindedir.
İstifa sebeplerinden bazıları;
- Yöneticilerin veya çalışanların kişiye olumsuz yaklaşımı (Mobbing)
- Pozisyona fazla iş yüklenmiş olması veya iş tanımı dışında farklı işlerin yüklenmesi
- İşe alırken kişiye aktarılan yanlış bilgiler (Kişinin beklentisini işe alım sürecinde yükseltmek, farklı aktarılan iş tanımları ve yerine getirilmeyecek vaatler vb.)
- Şirket olarak Oryantasyon sürecini doğru yönetmemek
- Adil ve açık olmayan yönetim şekli
- Eğitim ve gelişime olanak sağlanmaması
- Çalışanın kendini değersiz hissetmesi
- Yüksek performansı destekleyecek faaliyetlerde bulunmamak
- Kendisinden beklenilen performansın net olmaması
- Piyasanın altında ücret koşulları
- Çalışana değer vermemek, takdir etmemek, ödüllendirmemek ve motivasyonunu yüksek tutmak için çaba göstermemek
- Çalışma saatlerinin veya koşullarının uygun olmaması gibi daha birçok farklı sebep sayabiliriz.
Tüm bunlar kimin umurunda dediğinizi duyar gibiyim. Evet bazı şirketler, çalışan kendisi istifa etsinde cebimizden para çıkmasın diye fırsat kolluyor olabilir. Aslında ideal durumda olması gereken; istifa sebebini araştırmak, potansiyeli ve performansı yüksek bir çalışan ise ayrılmasını engellemek ve istifaya sebep olan sorunlar hakkında çözümler üretmeye çalışmaktır.
Sevgiler…